Verzorging nagels en voetjes

Controleer regelmatig de nagels van de hond of ze niet te lang zijn. Normaal gezien slijten de nagels van uw hond vanzelf af wanneer de hond regelmatig op een ruwe en harde ondergrond loopt. Ga langs bij een trimsalon wanneer u ze niet durft te vijlen of te knippen. Groeit er teveel haar tussen de voetzolen, dan mag u het teveel dat tussen de voetzolen uitgroeit, wegknippen. Gebruik daarvoor een gebogen schaar, met de bolle kant naar de voetzolen toe. Zo kan u niet in de voetzolen knippen. De grootste vijand van uw hond in de winter, is het zout dat op de weg wordt gestrooid wanneer het gevroren of gesneeuwd heeft. Dat kruipt overal tussen zijn tenen en kan irritaties veroorzaken. Maak de poten daarom grondig schoon en breng eventueel balsem aan op de zoolkussentjes zodat kloven en andere ongemakken kunnen voorkomen worden.

De nagels van je hond kun je het beste op een goede lengte houden door ze te vijlen. De drogist heeft wegwerp nagelvijlen die je hiervoor goed kunt gebruiken.

Het knippen van de nagels:
Laat je hond zitten op een tafel voor je. Neem de voet stevig beet en knip kleine beetjes van de nagel af (dus niet een groot stuk ineens). Een pup kan stevig onder de linkerarm worden vastgehouden terwijl je met de rechterhand de nagels knipt. Na het knippen kunnnen de randen met een nagelvijl mooi worden afgewerkt.

Het leven van de nagels:
Bekijk een lichtgekleurde nagel van je hond maar eens goed, dan kun je een rood bloedbuisje zien. Daar zit het levende deel van de nagel, dat ook zenuwuiteinden bevat. Men noemt dit deel wel -het leven-. Vanzelfsprekend mag dit deel nooit bij het knippen van de nagels worden geraakt. Vooral als de nagels donker van kleur zijn, zal uiterste voorzichtigheid nodig zijn.

Bezit je hond ook hubertusklauwtjes, dan moeten de nagels daarvan ook geknipt worden.

© HarlekijnPoedel.nl
Alle rechten voorbehouden!

Startseite