Tanden

Tandvleesontsteking of ontstaat in het overgrote merendeel van de gevallen door tandplak en tandsteen.
Elke hond zal vroeg of laat last krijgen van tandplak en tandsteen. Sommige honden zijn hier heel gevoelig voor, vooral kleinere rassen zoals de Yorkshire terrier schijnen aanleg te hebben voor het (overmatig) ontwikkelen van tandplak en tandsteen.
Tandplak is een dun laagje materiaal dat zich afzet op de tanden. Indien dit materiaal verkalkt ontstaat tandsteen. De steeds groter wordende tandsteen kan het tandvlees wegdrukken zodat de tandwortel bloot komt te liggen. Tevens zullen bacteriën zich nestelen in het tandsteen en in een verder stadium ook het tandvlees, met infectie en ontsteking van het tandvlees tot gevolg. Uiteindelijk zal de tandwortel ook aangetast worden, waardoor de tand zal rotten en uitvallen. In zeer ernstige en onbehandelde gevallen kan deze infectiebroeihaard zich uitbreiden en via het bloed verspreiden met zeer ernstige symptomen, zoals infectie van hartkleppen.

Tandsteen is een gele, harde, stinkende substantie die op de tanden zit. In een vroeg stadium heeft de hond geen symptomen.
Bij gingivitis is het tandvlees erg rood en zal snel bloeden. De tanden kunnen cariës (gaatjes) vertonen en het tandvlees kan teruggetrokken zijn, waarbij de tandwortels bloot komen te liggen. De tanden zullen uiteindelijk rotten, los komen te zitten en uitvallen. De hond zal in dit stadium enorm uit de bek stinken!

Een simpele observatie van de tanden volstaat meestal voor een diagnose van tandsteen en tandvleesontsteking. De dierenarts kan beslissen om een radiografie van de tanden te nemen om de staat van de tandwortelholte te kunnen evalueren.

De behandeling van tandsteen bestaat uit het verwijderen ervan waarbij de hond meestal onder narcose zal gebracht worden.
Indien er gingivitis aanwezig is kan het aangewezen zijn om eerst een antibiotica kuur te ondergaan alvorens het tandsteen te verwijderen.
De aanwezige rotte tanden zullen behandeld of verwijderd worden.

De prognose voor het dier is na behandeling uitstekend. Indien de tanden erg aangetast zijn zullen ze moeten verwijderd worden.

Gingivitis is een ziekte die men kan voorkomen of vertragen door een aangepast dieet. Harde brokken in plaats van zacht voer hebben een duidelijke invloed op het ontstaan van de ziekte. Honden die veel kauwen hebben minder last van tandvleesontsteking. Let wel op bij het geven van botten aan uw hond. Vooral varkens- en kippenbotten kunnen gevaarlijk zijn. Deze botten splinteren met mogelijke obstipatie (verstopping) of zelfs perforatie (een splinter boort in gaatje in de wand) van de darm tot gevolg.

Honden die veel zoetigheden snoepen hebben meer last van cariës en gingivitis.

Op de show de tanden laten zien:

Op de show wil een keurmeester graag het gebit van de hond zien.Ik zie vaak dat mensen daar toch de nodige moeite mee hebben en dat is nergens voor nodig.
Neem de snuit van je hond met twee handen beet.Één hand plat eronder om te fixeren en pak dan met je duim en wijsvinger van je andere handere hand ter hoogte van de haaktanden de huid omhoog trekken.De andere vingers houd je gebogen op de neusrug.Zo kom je niet aan het neusslijmvlies(natte gedeelte),want dat vinden veel honden heel naar.

De praemolaren kun je laten zien door met je twee duimen de zijkant van de mond open te houden.

© HarlekijnPoedel.nl
Alle rechten voorbehouden!