bad/fohnen

In bad

Er is niets op tegen om uw hond af en toe een bad te geven. In principe is een hond een schoon dier, als de vacht regelmatig geborsteld en gekamd wordt. Baden moet bijvoorbeeld op aangeven van de dierenarts wanneer de hond een huidziekte heeft. Was uw hond niet te vaak; de vacht wordt slap en zijn natuurlijke vetlaag verdwijnt. Is het uit hygiënisch standpunt noodzakelijk uw hond een wasbeurt te geven, bijvoorbeeld wanneer de hond in vuil heeft liggen rollen. Gebruik steeds een speciale hondenshampoo en maak het water niet warmer dan 40 graden. Probeer tijdens het wassen zijn ogen te vermijden. Spoel de vacht goed zodat alle shampooresten verdwijnen. Wrijf het dier goed droog met een handdoek of gebruik een niet te warme föhn. Laat een natte hond nooit buiten; hij kan kou vatten. Sommige honden wast u best alleen maar in de zomer. Bijvoorbeeld een Komondor of een Puli (beide rassen hebben lange koorden van haren) het duurt dagen vooraleer de vacht volledig droog is.

Drogen

Kortharige rassen en terriers kunnen in een groot formaat handdoek worden gewikkeld die veel vocht opneemt en dus veel werk bespaart. Daarna kan de vacht worden gedroogd met behulp van een fohn die wel in elk huishouden aanwezig is. Een professionele haardroger voor honden werkt echter sneller, is gemakkelijker in gebruik en zal op den duur economischer blijken te zijn.

Kroezige, zachte vachten - zoals de poedel - moeten van begin tot eind met de fohn worden gedroogd. De bedoeling hiervan is dat de haren recht worden (uit de krul worden gefohnd).
Al is men ook nog zo knap met de schaar, een goed resultaat zal pas bereikbaar worden als de haren voor het knippen met de fohn en de borstel recht zijn gemaakt.

Werken met de fohn

Z
et de poedel op een tafel op een rubbermatje, zoals ook in het bad wordt gebruikt. Richt de warme luchtstroom uit de haardroger steeds op het deel van het lichaam van de hond dat gedroogd wordt. Dat werkt tijd- en energiebesparend.
Met je andere hand worden de haren aan de poten omhoog geborsteld en de haren aan het lichaam naar voren geborsteld, tegen de groeirichting in. De haren moeten bij de poedel recht worden en van het lichaam afstaan.
Voor het borstelen van deze krullende vachten kan het best een kromme pennenborstel worden gebruikt. Die borstel moet echter licht worden gehanteerd, zodat er geen schade mee wordt veroorzaakt.
Er moet tamelijk snel worden gewerkt, omdat de vacht tussentijds natuurlijk droger wordt. Zijn er haren te snel droog, dan worden ze opnieuw bevochtigd zodat het krullen wordt voorkomen.


Anaalklieren:Wat is de functie van de anaalzakjes? Honden gebruiken naast de geur van hun urine ook die van hun poep om hun terrein af te bakenen: de voornaamste functie van de anaalzakjes is het overbrengen van de eigen geur van de hond op zijn uitwerpselen. De zakjes kunnen verstopt raken en moeten af en toe geleegd worden. Herhaalde verstoppingen komen veel voor. Het kan dan nodig zijn de hond te verdoven en de klieren uit te spoelen met een zoutoplossing. Als de verstopping niet wordt verholpen, kan het zakje onstoken zijn, waarna de pus openingen naar buiten zoekt. Deze genezen vaak langzaam en zijn erg pijnlijk voor de hond. Als laatste redmiddel is het soms nodig de anaalzakjes operatief te verwijderen. Het leegdrukken van de klieren. In situaties waarin geen abnormaliteiten worden verwacht, kan je zelf om de 8 weken de anaalklieren leegdrukken. Dat kan het beste gebeuren voorafgaande aan het baden. Je neemt met een hand de staart van je hond beet en drukt met duim en wijsvinger de klieren leeg. Vooraf kan er beter een prop watten op de anus worden gelegd, want de stinkende afscheiding kan naar buiten spuiten. Vraag je dierenarts, fokker, of trimster eens om een demonstratie van het leegdrukkken van de anaalklieren. De normale afscheiding is bruingeel van kleur. Mocht er bloed of pus verschijnen, raadpleeg dan je dierenarts. Symptomen. Zie je je hond met de anus over het vloerkleed of het gras schuren, dan kan dat een aanwijzing zijn voor overvolle anaalklieren. Ook kan je je hond zien ronddraaien om - als reactie op de pijn - de anus te inspecteren. Ga in dit geval naar je dierenarts om de anaalklieren leeg te laten drukken.

© HarlekijnPoedel.nl
Alle rechten voorbehouden!