Autorijden

Pup, auto en verkeer

Erfurth-Germany, neufarben Best Bitch

Stel je voor op een dag word je zomaar bij je moeder , broertjes en zusjes weggehaald. Dan zit ineens in een auto die lawaai maakt en stinkt, met vreemde mensen. "Fijn een stukje rijden", dit is de eerste ervaring van de pup, bomen flitsen voorbij hij wordt er draaierig van, hij gaat kwijlen en hijgen, en moet spugen. Een paar dagen later komt er weer zo'n "Fijn een stukje rijden" maar dan naar de dierenarts. "Hoezo een hekel krijgen aan die auto", je wordt op een tafel gezet, er wordt in je geknepen, het stinkt daar ook zo erg naar angst en ziekte, en je krijgt ook nog een prik. Nee de volgende keer wil je niet meer in die auto. (Soms komt een dierenarts ook thuis, je moet er alleen wat meer voor betalen.) Dat eerste ritje is niet te voorkomen, maar neem een handdoek mee, en probeer de pup af te leiden. Laat hem zeker niet naar buiten kijken, en ga voorin zitten, met de pup op uw schoot. Praat opgewekt tegen hem. Loop af en toe is met hem naar de auto en ga er zo maar eens in zitten zonder de motor te laten draaien, speel wat met hem knuffel hem eens, ga dan eens een klein stukje rijden, bijvoorbeeld naar een park of strand.

Er zijn autogordels te koop ze kunnen gewoon aan de gordel worden bevestigd. Zo'n gordel voorkomt dat je hond bij een ongeval als een los projectiel door de wagen schiet. Ook als je met de hond loopt is hij een weggebruiker, laat hem daarom als pup aan diverse soorten verkeer wennen. Bijvoorbeeld een druk kruispunt, of stap eens in de tram of trein, hij de hond wel aangelijnd. Probeer hem dingen bij te brengen zoals de stoeprand is "stoppen", en bij het woord "over" ga je weer lopen.

Reisziekte/wagenziek

BOS, Mannheim-Germany

De pret v.e. gezellig dagje erop uit met de hond, naar het strand of bos, kan in de kiem worden gesmoord als je hond onderweg last krijgt van reisziekte. De reisziekte is snel zichtbaar: je hond kwijlt, is lusteloos en gaapt, is angstig en zelfs transpireren, is onrustig of ligt juist doodstil (op de bodem v.d. auto). Bij een te lange autorit kan het ook gaan braken. Een rustige rijstijl en voldoende frisse lucht kunnen helpen om reisziekte te voorkomen. Tabaks- en benzinegeuren zo veel mogelijk vermijden; het reukorgaan van honden is immers nog gevoeliger dan het onze voor stank.

Geef je hond ong. 2 uur voor de reis een kleine maaltijd. De maag mag niet leeg en niet te vol zijn. Je kunt je hond laten wennen aan de auto door het eerst mee te nemen tijdens korte ritjes. Als je hond alleen maar angstig is en niet misselijk, kun je het beste een middeltje tegen nervositeit geven.

© HarlekijnPoedel.nl
Alle rechten voorbehouden!

Startseite