Ogen en oren

Haartjes uit de oren plukken voorkomt chronische oorontsteking.

Heel veel langharige honden hebben op oudere leeftijd chronische ooronsteking.
Sla het oor open en kijk in de gehoorgang en treft daar dan een oerwoud van haren aan die daar al jaren zitten. Om dit te voorkomen dien je al met jonge leeftijd zo rond de 9 weken te beginnen met het uitplukken van de oren.

Je neemt tussen je wijsvinger en duim kleine plukjes haar die de gehoorgang groeien en trek dit met een korte snelle beweging eruit. De eerste keer schrikt de pup maar geef hem ter beloning je vingers om af te likken. Dit is erg hondsgedrag en dus zeer natuurlijk voor de hond en gewoon doorgaan met het andere oor en daarna deze vingers ook af laten likken.
De ervaring leert dat na enkele keren de oren te hebben uitgeplukt de hond het zelfs prettig vindt om de oorplukbehandeling te ondergaan.

Zijn er ernstige zaken aan de hand zoals oormijt of oorontsteking dan is een bezoekje aan de dierenarts gewenst die zonodig het oor diep kan schoonmaken en voor thuis een zalfje ter verlichting meegeeft.

Overmatig schudden met het hoofd geeft veelal aan dat er iets mis met de oren. Ook als er overmatig veel met de poten aan de oren wordt gekrabt. Verwaarloos dit niet want bedenk dat een hond erdoor doof kan worden.

Oren schoonmaken en wattenstaafjes.

Aan de binnenkant van de oorschelp zal je vaker ingedroogd oorsmeer aantreffen, dit kan je weghalen met een watje met hierop oorcleaner, of slaolie, of babyolie of lauw water.

Ga NOOIT met een wattenstaafje in de gehoorgang, zo druk je namelijk het oorsmeer dat naar buiten komt weer naar binnen. Je kunt ook het tere trommelvlies beschadigen en zo permanente gehoorschade veroorzaken.

Verzorging van ogen en oren.

De traanafscheiding in de ooghoeken van de westie of je poedel moeten dagelijks worden verwijderd. Sterk tranen en een rood bindvlies duiden op een ontsteking of een vreemd deeltje in de ogen. In dat geval moet je naar je dierenarts.
Indien het vreemde deeltje in de ooghoek zit, kun je dit voorzichtig met een doekje of een wattenstaafje zelf verwijderen.

Controleer ook regelmatig de oren. Normaal gezien, reinigen ze zichzelf en is het niet nodig contstant oorreinigingsmiddelen te gebruiken. Vaak belemmert sterke haargroei in het oor echter dit zelfreinigingsproces en de haren moeten er dan worden uitgeplukt. Sterke oorsmeerafscheiding kan met een speciaal oorreinigingsmiddel worden opgelost. Indien het oor ontstoken is, moet je in elk geval naar je dierenarts.

Oormijt en oorsmeer.

Bij de regelmatige controle van de oren kun je vooral bij honden nog weleens een aandoening aantreffen. Als een hond last van oormijt heeft, zie je vaak een zwarte, droog-korrelige afscheiding in de gehoorgang (kolengruis). Oormijt veroorzaakt veel jeuk. In het geval van overmatige oorsmeerproduktie zien we een grote hoeveelheid bruinzwarte, smeerbare substantie.

De meest voorkomende oorzaken van deze oorklachten zijn zwemmen in vies water, besmetting door een ander dier of overgevoeligheid voor bepaalde oorzalf.

Honden met hangende oren hebben meer kans op ooraandoeningen.
In ernstige gevallen steeds de dierenarts raadplegen. Van juni tot oktober kan het voorkomen dat er een grasaartje (kruipertje) in het oor terecht komt. Je hond krijgt dan acuut optredende pijn en zal met een scheve kop lopen.

Je kunt de oren beter niet met wattenstokjes schoonmaken, dit geeft juist irritatie en stimuleert de oorsmeerproduktie overmatig. Het vuil kan bijvoorbeeld met een propje watten weggehaald worden. Als het dier geen klachten heeft, hoef je de oren niet telkens schoon te maken.

© HarlekijnPoedel.nl
Alle rechten voorbehouden!

Startseite