Geschiedenis Parti Poedels

De geschiedenis van de harlekijn Poedel (parti Poedel) is gelijk aan die van de eenkleurige Poedels. De Poedel kwam vroeger voor in 3 soorten: egaal zwart, egaal wit en in het zwart-wit, nu bekend als de harlekijn Poedel.

Het woord "Parti" is afkomstig van de meerkleurige vacht van een Poedel.

Vele Poedel fokkers dachten toendertijd met miskleuren te maken te hebben. Ze zagen de Harlekijnen en Black and Tan's als gelijken. Dit is echter niet waar!

Een Poedel met een miskleur daar bestaat de vacht uit een basis kleur bijv. zwart met een mengeling van meestal wit er door heen. Zou je deze vachten kort scheren dan zie je dat de huid altijd egaal van kleur is.
Bij een zuivere harlekijn Poedel, als daar de vacht van is kort geschoren is, dan zie je duidelijk 2 aparte kleuren op de huid. De basis kleur van de harlekijn is altijd wit, met een zwarte, bruine of rode aftekening.

De Black and Tan Poedel is meestal zwart met bruine aftekening (net zoals bij een Doberman). De bruine aftekening mag ook abrikoos of rood van kleur zijn.

Zelfportret Rembrandt van Rijn

Dit portret-ten-voeten-uit werd vervaardigd door een leerling van Rembrandt naar een zelfportret dat Rembrandt in 1631 had gemaakt (Parijs, Musée du Petit Palais). Op dat zelfportret gaan Rembrandts benen en voeten grotendeels schuil achter een hond - een Parti Poedel - die hij omstreeks 1633 op de voorgrond heeft toevoegd. Aangezien de hond niet op het werk van de leerling voorkomt, is het waarschijnlijk gemaakt tussen 1631 en 1633.

Startseite