Hondenspeelgoed

Speelgoed kun je in twee groepen verdelen; dingen waarmee de hond alleen kan spelen en dingen waarmee je samen kunt spelen.
Beide soorten speelgoed zijn nodig voor een goede ontplooiing van de hond. Omdat onze huishonden zich niet meer de hele dag moeten bezighouden met het veroveren en verorberen van voedsel, hebben ze heel veel tijd over. Tijd die door ons moet worden ingevuld. Gebeurt dat niet, dan verkommert de hond.

Wilde honden nemen voor hun jongen de staarten, de oren en eventueel de horens van hun prooidieren mee. Daarmee wordt naar hartelust gespeeld. En al spelend leert het pupje zijn eigen rangorde en die van de roedelgenoten kennen.

Spel is bovendien een goede voorbereiding op de jacht. En daarmee zijn we meteen bij de kern van de zaak; goed speelgoed moet een element uit de jacht in zich hebben. Een wegrollende bal lijkt op een wegvluchtende prooi. Met een flos (touw met knopen) kun je samen met de baas je krachten meten. Je vecht als het ware samen om de prooi. En uiteraard wint de baas deze machtsstrijd.

Verantwoord speelgoed is in de eerste plaats veilig. Menige hond is gestikt in een tennisbal. Kies voor een bal met een koord of knoop een sok om de bal. Ook een kong is een uitstekende vervanger, die bovendien veel meer mogelijkheden biedt. Een kong is cilindervormig en hol. Als je hem weggooit, stuitert hij alle kanten op.

Pas op met pieppoppetjes, sommige honden van grote rassen herkennen daardoor geen klein spelend hondje, onder het motto hoe harder ik bijt, hoe harder het piept.

Elke hond moet kunnen beschikken over kauwmateriaal. Pensstaafjes, koeienhoefjes, gerookte varkensoren of speciale kauwbeentjes, dit is een goede afleiding en bevordert de spijsvertering.

Als je pup zijn tanden in iets zet wat niet mag roep dan foei, en geef hem zijn eigen knuffel of speelgoedbeest.

Gooi kapot speelgoed gelijk weg, het kan maag en darm beschadigingen veroorzaken. Gooi een flos een pluche speeltje af en toe in de wasmachine.

© HarlekijnPoedel.nl
Alle rechten voorbehouden!

Startseite