Showen

Je jonge hondje is inmiddels 9 maanden geworden en je hebt besloten om hem maar eens op een tentoonstelling of clubmatch te laten keuren.

Clubmatches worden georganiseerd door plaatselijke kynologenclubs of rasverenigingen en alles gaat er gewoonlijk wat eenvoudiger toe dan op een Int. tentoonstelling. Het is aan te bevelen om met je hondje voor de eerste keer naar zo n clubmatch te gaan ipv direct naar een Internationale tentoonstelling. Het gaat er wat eenvoudiger en gemoedelijker toe en bij een eventuele fout die je daar maakt met het showen van je hond kun je door keurmeesters of collega exposanten nog wel eens geholpen worden. Op de grote shows gebeurt dit gewoonlijk niet meer, dan wordt van je verwacht dat je het kent.

Bezoek eerst eens een paar tentoonstellingen zonder hond, zodat je een behoorlijke indruk krijgt van de gang van zaken op zo n keuring. Dan ben je veel beter voorbereid als je zelf met je hond de ring in moet en je weet dan beter wat er allemaal van jou en je hond verwacht wordt. Het meest ideale is het wanneer de fokker van je hond, of een bevriende exposant je behulpzaam kan zijn bij het showen van je hond en die je er voldoende aanwijzingen over kan geven. De data en plaatsen waar clubmatches en tentoonstellingen worden gehouden vind je in het maandblad Onze Hond en de Hondenwereld (te koop bij de boekhandel). Ook op de site van de Raad van Beheer op kynologisch Gebied in Nederland (zie links).

Ongeveer 2 weken voor de datum v.d. tentoonstelling ontvang je een inschrijfkaart waarmee je inschrijving bevestigd is. Daarop staat ook welk nummer je hond heeft en er zit een bon of kaartje bij waarop je bij de ingang v.d. tentoonstelling een catalogus krijgt.

De dag of avond voor de tentoonstelling bekijk je het showtoiltet van je hond nog eens goed en werk het zonodig hier en daar nog wat bij. Let er wel op dat als je dit door een trimster laat doen dat je ruim van te voren een afspraak maakt en duidelijk verteld dat je met je hond naar een tentoonstelling gaat.

Zorg ervoor dat zijn nagels niet te lang zijn. Maak zijn oren en tanden nog eens schoon en laat hem dan nog even op een afstandje lopen om te zien of alles daadwerkelijk perfect is.

Verder zorg je er natuurlijk voor dat je op de dag v.d. tentoonstelling alles zo hebt geregeld dat je vroeg op pad kunt. Niets is vervelender dan haasten om op tijd op de tentoonstelling te komen. Heeft je hond last van wagenziekte geen hem dan ruimschoots voor dat je op reis gaat eventueel een reistabletje of geef hem s morgens voor vertrek niets te eten.

Bij de ingang v.h. tentoonstellingsgebouw wordt je hond onderzocht door een dierenarts. Niet toegelaten worden zieke of zichtbaar drachtige honden en loopse teven. Monorchide of cryptorchide reuen (reuen waarbij 1 of geen teelballen zijn ingedaald in de balzak) worden eveneens niet toegelaten. Als de dierenarts je hondje heeft onderzocht en in orde heeft bevonden dan kun je verder naar binnen gaan. Gewoonlijk kom je dan langs een tafel waar je, bij inlevering van je bonnetje, je catalogus in ontvangst kan nemen. Ook wordt er een stempel om je inschrijvingskaart gezet. Daarna ga je opzoek naar je benche, deze benchenummer kun je vinden op je inschrijfkaart. Bij de benche aangekomen kun je je hond erin stoppen ook kun je een v.d 2 kaartnummers die op de benche lagen aan je mouw of borst spelden.
Kijk daarna in de catalogus in welke ring je moet lopen. Vraag eventueel aan de ringmeester hoe laat je aan de beurt bent. Je moet er zelf voor zorgen dat je op tijd in de ring bent, je wordt hiervoor niet gewaarschuwd bij de benche.

Wordt vervolgd...

Helaas mogen Poedels met een Niet Erkende Kleur (harlekijn en black and tan etc) niet geshowd worden in Nederland.

Ringtraining

Het is erg belangrijk om al met een jonge hond te beginnen met de ringtraining. Bij veel kynologenclubs worden speciale cursussen ringdressuur (training) gegeven. Jij en je hond zullen daar samen met andere honden leren hoe het op tentoonstellingen toegaat en hoe je je hond op zijn voordeligst kunt showen. Je hond leert daar netjes aan de riem te lopen zonder voortdurend aan de grond te ruiken of naar andere honden te willen gaan. Je hond wordt geleerd te blijven staan en zich rustig te laten betasten en van alle kanten te laten bekijken.

Zo n ringtraining is beslist het volgen waard. Thuis kun je je hond leren om rustig op een tafel te blijven staan, zonder er af te willen springen. Dit laatste moet je hem altijd ten strengste verbieden, omdat hij daardoor zijn benen kan breken. Op de tafel kun je hem verder ook verzorgen, kamen, borstelen en zonodig knippen. (Leg er bijv. een oude rubbere badmat op). Vraag bekenden die wel eens bij je komen of ze voor keurmeester willen spelen en de hond willen betasten. Laat hem dan eens goed en rustig aan alle ledematen v.d. hond komen, en vraag hem ook om op het kruis van je hond te drukken. Je hond moet ook dan blijven staan.

Tenslotte kun je hem nog het gebit van je hond tonen. Hiertoe druk je de lippen van je hond omhoog en omlaag, terwijl je hond zijn gebit op elkaar houdt. Dit vooraf voldoende oefenen zal je hond bekend maken met alles wat er op een tentoonstelling met hem gebeurt. Als je hem dit allemaal zo vroeg mogelijk leert zal je hond te zijner tijd in de ring op zijn best showen.

Een hond die op een tentoonstelling komt zal gewend moeten zijn aan lawaai, onverwachte gebeurtenissen en veel mensen en honden om hem heen. Ook dit soort dingen moet je je hondje zo vroeg mogelijk bijbrengen om te voorkomen dat hij op zijn eerste tentoonstelling van slag raakt.

Beloon je hond bij goed gedrag en je zult zien dat hij zijn oefeningen plezierig zal gaan vinden.

© HarlekijnPoedel.nl
Alle rechten voorbehouden!