Opvoeding

Benche training

Bench en leren alleen te zijn

Veel mensen denken dat een bench zielig is omdat het net een kooi is. Een bench, ook wel kamerkennel of draadkooi genoemd, kan echter een handig hulpmiddel bij de opvoeding en een veilige plek zijn voor de hond.

Een bench helpt bij de zindelijkheidstraining. Een hond bevuilt zijn eigen nest niet graag. Een pup die 's nachts in een slaapt, zal snel leren zijn behoefte op te houden. Na een paar nachten slaapt hij meestal gewoon door.

Een pup die in een bench zit 's nachts of als u overdag even weg bent, kan niets slopen in huis. Het is niet alleen prettig dat uw spullen heel blijven, slopen kan ook gevaarlijk zijn. Een elektriciteitssnoer doorbijten bijvoorbeeld kan een (dodelijke) schok opleveren. Pups eten graag dingen op. Ze kunnen stikken in dingen die ze slopen en vervolgens opeten.

Een bench wordt door veel honden ervaren als een veilig hol. Alleen zijn in en veilig hol wordt als minder erg ervaren. Met iets lekker en een leuk (en veilig) speeltje leren pups meestal snel rustig alleen te zijn in de bench.

Een pup went snel aan een bench. Zet de bench op een plek waar het gezin vaak bijeen komt (bijvoorbeeld de woonkamer of de keuken). Leg er een deken of een kussen in en strooi er wat koekjes en brokjes in. Lok het hondje naar de bench en laat hem er zelf in lopen, op zoek naar het eten. Het deurtje blijft gewoon open. Een paar keer per dag legt u wat lekkers in de bench. Elke maaltijd geeft u in de bench. Als de pup in slaap valt legt u hem telkens in de bench.

Als u de indruk heeft dat uw pup de bench normaal vindt, geeft u de hond een maaltijd of gewoon wat brokjes en doet u het deurtje dicht. Als de hond klaar is met eten, doet u het deurtje weer open. Na elke maaltijd laat u het deurtje iets langer dicht. Als uw hond piept of blaft als hij in de bench zit met de deur dicht, reageert u niet. Hij mag niet leren dat protesteren betekent dat hij uit de bench wordt gelaten. De meeste puppy's die vanaf de eerste dag bij de nieuwe eigenaar een bench hebben zullen niet protesteren.

De eerste nachten kunt u op de bank slapen met de bench ernaast of de bench naast uw bed neerzetten. Als het puppy wakker wordt en onrustig wordt of piept neemt u het zwijgend uit de bench en neemt u het mee naar buiten om te laten plassen.

Als uw hond na een paar dagen helemaal aan de bench gewend is, gaat u even de kamer uit terwijl ze in de bench zit. Ter afleiding geeft u iets lekkers of een speeltje. Een goede afleiding is een Kong, een hol ruberen speeltje dat u kunt vullen met bijvoorbeeld brokjes of stukjes wordt. De meeste pups en oudere honden zijn verzot op Kongs. Na een paar seconden komt u weer terug en als de pup stil is doet u het deurtje weer open. Het is belangrijk dat u de pup bij het weggaan en terugkomen volkomen negeert: u maakt geen oogcontact, u zegt niets, u reageert niet op eventueel blaffen of piepen.

Dit doet u een paar keer per dag. U kunt telkens iets lekkers geven als u even weggaat. U maakt de periode dat u weg bent steeds iets langer. Het is belangrijk dat u elke keer als u weggaat en terugkomt de hond negeert. Ook als u de bench open doet blijft u de hond even negeren. Hij leert op deze manier dat alleen zijn heel normaal is. Het feit dat u weg gaat en weer terug komt heeft geen bijzondere betekenis. Vergeet niet de hond ook af en toe iets lekkers te geven als u niet weggaat, anders gaat ze iets lekkers associëren met uw vertrek.

Als het alleen in de bench zijn goed gaat, gaat u een keer echt weg. U geeft de hond een Kong met iets lekkers en gaat rustig weg. Na een minuut komt u weer terug. Dat doet u een paar keer per dag. U blijft steeds iets langer weg. U kunt een bandje laten lopen om te luisteren of uw hond stil is of de buren vragen of ze iets horen.

Na een paar dagen zo geoefend te hebben blijft u een keer een half uur weg. Het is verstandig om elke dag even weg te gaan zodat de hond eraan went dat hij soms alleen is. Elke dag blijft u een paar minuutjes langer weg.

Als u voor langere tijd weggaat, moet de pup wel goed uitgelaten zijn. Zijn eten doet u in een Kong die u insmeert met een beetje smeerkaas of pindakaas zodat de brokjes aan de binnenkant vastplakken. Hij is dan een tijdje bezig en valt daarna als het goed is uitgeput in slaap.


© HarlekijnPoedel.nl
Alle rechten voorbehouden!